miercuri, 3 februarie 2016

Polistirenul extrudat, solutia ideala pentru o izolatie eficienta


     Atunci cand vine vorba de confortul casei, trebuie sa ne gandim la toate. Atat la interior, cat si la exterior. Izolarea locuintei face parte din acest proces. Trebuie sa alegem ceva fiabil si rezistent la efectele daunatoare ale naturii. Putem opta pentru multe, piata este plina de oferte si fiecare isi merita investitia. Mai nou, certificatul energetic stabileste tipul materialului pentru izolatie ce trebuie folosit.
   Printre aceste material se numara si polistirenul extrudat. Acesta ofera proprietati de inalta performanta in izolarea casei. Si aici vorbesc despre:
-  rezistenta la umezeala, la inghet sau dezghet;
-  greutate mica;
-  impermeabilitate;
-  durabilitate si conductibilitate termica redusa etc.
     Privind costurile, polistirenul extrudat nu este deloc scump. Si ce este foarte bine de stiut, este ca nu trebuie chemat neaparat un specialist pentru a-l monta. Acest izolant se poate folosi pentru acoperisuri terase, diafragme, pereti interior la spatii frigorifice, structuri, pardoseli interioare sau pereti de subsol.
     Pentru a avea o termoizolatie eficienta de la subsol pana la acoperis iti trebuie polistiren extrudat de calitate si rezistent la compresiune. Parerile sunt impartite, bineinteles. Balanta sta intre un polistiren expandat si cel extrudat. In functie de dorintele fiecaruia si din parerile celor care au folosit aceste tipuri de polistiren, pentru a avea o locuinta cat mai izolata, polistirenul extrudat este cel mai folosit, fiind superior la capitolul impermeabilitate, iar oamenii evita pe cat posibil sa ajunga sa aiba umezeala in casa.
     Eu am stat de vorba cu un prieten care tocmai si-a construit o casa in apropierea Brasovului. Se stie foarte bine ca mediul din aceasta zona este mai umed, ceea ce l-a determinat sa foloseasca polistiren extrudat. De ce? Pentru ca nu a vrut sa se trezeasca cu probleme din cauza mediului in care sta si pentru ca izolatia termica a pus-o pe primul loc. Recunosc, nu stiam foarte multe despre acest detaliu in privinta unei bune izolatii, insa mi-a captat atentia, pentru ca eu locuiesc momentan intr-o casa neizolata. Iar asta se resimte enorm, mai ales la costurile pentru energia termica. Din pacate, eu nu ma pot apuca sa pun polistiren extrudat, pentru ca nu este casa mea (stiti doar ca inca stau in chirie). Dar, daca as putea, cu siguranta nu as ezita.
     Ce m-a convins pe mine ca acest tip de polistiren merita folosit, a fost diferenta pe care am simtit-o pe propria piele, stand doar pentru cateva ore in casa prietenului meu, iar apoi intorcandu-ma la mine acasa (n.r. casa in care stau cu chirie). Nu numai ca peretii mei sunt reci, chiar si aerul din casa este rece, umed. Si nici nu este sanatos. Pe cand, in casa izolata cu polistiren extrudat mi-a fost mai mare dragul sa stau. Sigur trebuie sa am o vorba cu proprietarul casei in care stau si sa-i propun ideea de a izola fatada casei cat mai repede posibil.
     Izolatia unei locuinte intra in categoria planurilor prioritare, atat pentru bloc, cat si pentru casa. Fluxurile de temperatura cu care ne confruntam nu trebuie sa ne afecteze mediul casei. Trebuie sa ne gandim la un confort pe care ni-l permitem cu siguranta, iar polistirenul extrudat indeplineste contitiile unei termoizolatii eficiente si de durata.. 


Share Button

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu