luni, 4 februarie 2013

Uleiuri Esenţiale din Plante


Fie că vorbim la parfumurile pe care le emană, fie că ne referim la acţiunea lor benefică asupra organismului, uleiurile esenţiale sunt un produs valoros care nu trebuie să lipsească din casele noastre.

Uleiurile extrase din plante medicinale sunt astăzi promovate pe întregul mapamond. Ele sunt folosite atât intern, cât şi extern, în tratarea sau ameliorarea a diverse afecţiuni. Sunt renumite pentru capacitatea de a susţine echilibrul fizic şi emoţional. În general, sunt folosite în cosmetică de versiune naturală. Majoritatea produselor de înfrumuseţare de tip „homemade” create astăzi pentru femei conţin astfel de uleiuri care previn din surse vegetale. Ne referim atât la plante exotice, cât şi la plante medicinale universal valabile.

Aromaterpie

Putem vorbim despre Aromaterapie, ramură care propune uleiuri esenţiale din plante exotice, cum ar fi Lavanda, Eucaliptul, Palmarosa sau Ylang-Ylang. Toate aceste extracte parfumate sunt un veritabil adjuvant natural în inducerea unei stări de bine, de prospeţime şi vitalitate. Avem propuneri din zeci de surse de arome, una mai deosebită decât cealaltă. Iubitorii de aromaterapie pot alege dintr-o gama bogată de uleiuri esenţiale pentru uz casnic. Dacă preferi ceva soft sau nostalgic, te sfătuim să foloseşti arome că mentă, scorţişoară, lămâia, rozmarinul, lemnul de trandafir, muşeţelul, arborele de ceai sau geranium.

Beneficii Terapeutice

Uleiurile esenţiale au deja faima lor în ceea ce priveşte aportul în sănătatea pielii. Graţie substanţelor conţinute, uleiurile din plante pot acţiona la nivelul pielii pentru a-i reda elasticitatea sau tonicitatea pierdute.


Uz extern

Doamnele şi domnişoarele au dezvoltat o anume dependenţă faţă de aceste tipuri de uleiuri. Cel mai adesea sunt folosite pentru îngrijirea corporală. Datorită parfumurilor deosebite, uleiurile esenţiale sunt ideale pentru masaje corporale sau băi. De remarcat este faptul ca absorbţia lor se face extrem de uşor, pătrunzând în piele în numai 20 de minute. Şi nu rămân doar la nivelul ţesutului epidermic, ci acţionează în întregul organism. 
Atenţie! Uleiurile esenţiale pătrund în fluxul sangvin şi în căile respiratorii. De aceea se recomanda folosirea lor într-o cantitate foarte mică. Inhalarea parfumului intens poate provoca o criză de astm, mai ales în rândul celor care suferă de astfel de afecţiuni. Pentru suguranta ta, diluează uleiul în apă de baie sau într-un recipient cu apă - în cazul în care este folosit pentru cameră.

Uz intern
Vaporii degajaţi de uleiurile parfumate nu au numai un rol ambiental. Să nu uităm că ele conţin extracte din plante cu proprietăţi terapeutice remarcabile. Uleiurile esenţiale pot fi utilizate aşadar şi pe cale internă, pentru ameliorarea unor afecţiuni de tip viral. Ne referim aici mai ales la microbi, toxine infecţioase sau ciuperci.
Precauţii
Femeile însărcinate sunt sfătuite să consulte medicul ginecolog înainte de a utiliza uleiurile esenţiale din plante. Nu este indicat să se aplice uleiul direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri. O ideea bună ar fi să combini uleiurile esenţiale cu uleiuri din susan sau migdale dulce. Acestea din urmă au un efect de hidratare benefic asupra pielii, întrucât conţin acizi graşi nesaturaţi şi vitamine.
Nu toate uleiurile esenţiale pot fi folosite la plajă. De exemplu, lavanda, lămâia şi cedrul sunt fotosensibilizante. În traducere, acţiunea soarelui asupra pielii poate lăsa urme sau pete.
Persoanele alergice nu ar trebui nici ele să se aventureze în aromaterapie. Există plante care pot crea iritaţii, urticarie sua eczeme. Vă puteţi testa toleranţă la uleiuri esenţiale aplicând mai întâi o picătură diluată în ulei vegetal pe unul din degetele de la mâini. Acoperi zona cu un pansament şi lăsaţi să acţioneze timp de cel puţin o oră. Veţi pica testul în cazul în care la nivelul pielii se observă o iritaţie.  



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu