marți, 22 ianuarie 2013

Guest-post – Jurnaliştii la microfon




     Nu ştiu alții cum sunt (cum ar zice un mare povestitor român), dar pentru mine încă mai contează ce facultate face fiecare. Habar n-am cât de utilă este efectiv o facultate unui om, dar după părerea mea o facultate trebuie judecată şi din alte puncte de vedere. Eu o analizez acum din punct de vedere blogosferic. Blogosferic, ce facultăți sunt reprezentate:
  • Politehnică , foarte multă politehnică. Fără să am ceva cu ei, este o proporție prea mare față de alte facultăți. Iarăşi, fără să am ceva cu ei, dar e o chestier de gust personal: nu prea-mi plac blogurile inginereşți. Faptul că ei se descurcă mult mai uşor la partea tehnică, deci au “ambalajul” mai bun, nu face blogurile lor mai calitative. Mai arătoase da, mai bine aranjate da, mai calitative nu.
  •  Următorii, ca număr de bloguri, sunt economiştii. Ei sunt cei care visează că au găsit nişa căştigătoare. Vor scoate bani din acel blog, se vor îmbogăti (rapid) din el. Din acest motiv dintre ASE-işti majoritatea au blog nişat, direct pe domeniu propriu, unde în cel mai bun caz găseşti advertoriale de 2 euro. Asta dacă nu a fost abandonat după 2 luni…
  • Locul 3, deşi ar trebui să fie locul 1, sunt studentii de la Jurnalism şi comunicare. De ce zic că ar trebui să fie locul 1? Păi bloggingul e un soi de jurnalism. Pe viitor jurnalismul clasic, “de print”, va dispărea aproape definitiv şi irevocabil. Nu mă bucur, nu plâng, doar constat.
  • Reprezentanti de la facultăti de psihologie, sociologie, filosofie ori drept sunt foarte putini. De ce habar n-am.


    Legat de facultate, vorbeam acum câteva zile cu o bloggeriță ce este studentă la jurnalism la Bucureşti. Ea susținea că blogul a fost făcut ca şi temă de seminar la facultate. La care eu eram: uau, deci pe tine facultatea te-a încurajat să-ți faci blog. La mine facultatea s-ar fi bucurat nespus dacă mi-aş fi şters blogul. Facultăti şi facultăti.

     Nu zic că unii ar fi mai buni decât altii ca bloggeri. E chestier de gusturi ce-ti place să citeşti. E vorba că de multe ori îmi dau seama cam de unde vine fiecare. După stilul de a scrie, bineînteles Unul e mai sec şi ingineresc, altul e mai aplecat spre detalii. Dacă mă refer strict la acest blog, pe care scriu, din capul locului mi-am dat seama că proprietara lui este studentă la Jurnalism. Jurnalism, nu comunicare. Sunt chestii obiective, dar şi chestii subiective, pe care le simti  şi de care-ti dai seama doar după ce ai citit multe bloguri. Dacă-mi place blogul ei? Păi asta o să zic la mine pe blog cât de curând: ce-mi place, ce nu-mi place, ce are de îmbunătătit.

     Nu închei fără să mă prezint. Emil Călinescu sunt, absolvent de facultate şi master de sociologie (d-aia deplâng lipsa sociologilor din blogosferă), absolvent şi de drept (şi juriştii imi lipsesc), doctorand în sociologie şi triplu blogger.
 Blogurile mele sunt: http://emilcalinescu.eu/ , http://emilstudentulminune.wordpress.com/ şi http://www.minunat.eu/ . Printre altele, promovez foarte mult ideea de guest-posting (chestia asta de o fac eu acum, să scriu la altul pe blog). Din acest motiv invit toti cititorii acestui blog la maratonul meu blogosferic de guest-posting cu tema “Ce te minunează”.     
 Toate detaliile despre el le gasiti la următoarea adresă: http://www.minunat.eu/de-luni-incepe-ultimele-informatii-legate-de-marele-maraton-blogosferic/ . Gazda participă şi ea la maraton, articolul ei urmând să apară peste câteva zile.
      Salutări blogosferice tuturor şi multumesc mult pentru găzduire.

3 comentarii:

Zdwuby spunea...

Interesant:-? Ca un viitor posibil student la poli o sa tin cont sa pastrez blogul mai mult calitativ decat tehnic :))
Ohh si spuneai ca iti dai seama de persoana dupa modul in care scrie...nu a fost necesar sa ajung la final sa'mi dau seama ca este vorba de Emil :))

Emil Calinescu spunea...

Zdwuby, sa inteleg ca io-s categorie speciala? :))

Zdwuby spunea...

Ai un stil aparte ce te face usor de identificat odata ce te'ai obisnuit cu el :)

Trimiteți un comentariu