miercuri, 8 august 2012

Recuperatorul de suflete - Michael Guinzburg

     Într-o naţiune în care Papa devorează hamburgeri şi se uită la meciuri de baschet, în care feţele bisericeşti se întrec în păcătoşenii de nenumărate feluri, în care oamenii trăiesc în subterane şi idolatrizează dejecţiile, îşi creează imperii financiare, iar apoi se dezechilibrează, clonează oameni valoroşi ai trecutului datorită unei contemporaneităţi deficitare la acest capitol, numai măiestria stilistică a lui Guinzburg mai poate menţine balanţa în favoarea unei coerenţe şi a unui sens inteligibil.(Andreea Răsuceanu).

Citate din carte:
Fă astfel încât secretul să se ofilească şi să moară, iar tu vei fi alt om. Gândeşte-te la asta ca la curăţenia de primăvară a sufletului tău, aruncă-ţi tristeţile în coşul de gunoi al memoriei. (Al bilionulea burger).
 Metrourile sunt ca fundurile femeilor[...]. Pierzi unul - nu-i mare lucru -, nu trebuie decât să mai aştepţi câteva minute. Mereu mai vine altul. [...].
Parisul. Legendarul Paris. Starul metropolelor lumii. Bătrâna stripteuză fără de vârstă a Europei. O foarte rafinată fata bătrână. Uşor bătută, cu siguranţă. Cu trupul plin de vânătăi, zdrobită în spirit.
Să decojim pielea pestriţă de pe banana anilor pentru a scoate la iveală fructul moale, copt peste măsură, care să facă lumină în problemã. (Al trilionulea rahat).

Prezentul nu este altceva decât burgeri şi cafea. Nimic decât burgeri şi cafea şi stiloul şi foaia. Am nevoie de cafea ca să-mi resuscitez mintea, un organ devenit leneş din pricina monoxidului de carbon emanat de maşinile care trec, un organ pârjolit de căldura soarelui, un organ hipnotizat de parada de zi cu zi a sânilor. Am nevoie de burgeri ca să mai tocesc colţii ascuţiţi ai vieţii, să mai trag oblonul din când în când...dar e oare posibil...trebuie să scriu acum, în seara asta, pentru că mâine povestea asta trebuie să ajungă şi la o concluzie, trebuie să mă mişc şi să duc copilul înapoi acasă, trebuie să transform finalul acestei povestiri într-unul fericit. (Al zilionulea astru)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu