miercuri, 24 februarie 2016

Traditia strabuna valorificata prin produse din artizanat romanesti


Traditia romanilor are multa istorie in spate. Valorificarea ei trebuie mentinuta, pastrata si transmisa din generatie in generatie. Indiferent de aspect, romanii si nu numai trebuie sa mentina valorile culturale, pentru a oferi tarii noastre imaginea de care are nevoie. Produsele din artizanat romanesc ofera o apropiere spre mediul  rural, spre obiceiuri si traditii care nu vor muri niciodata.

In unele zone ale tarii noastre, multe traditii au disparut. Din fericire, zona Bucovinei, acolo unde obiceiurile strabune sunt inca la ele acasa, va continua sa fie valorificata din punct de vedere traditional. Pentru acest lucru exista si un website cu produse din artizanat romanesti. Astfel, multe dintre obiectele vechi care se mai gaseau doar in muzee, vor intra din nou in circuitul productiei autohtone. Si aici ma refer la obiecte precum roata olaruui, razboiul de tesut si nu numai. Aceste lucruri nu trebuie uitate de nimeni. Acestea fac parte din istoria tarii noastre, iar noi trebuie sa avem mare grija de tezaurul care ne reprezinta peste tot in lume. 
Farfurie decorativa din lut
Avem o tara bogata in mesteri populari care au darul de a cultiva traditia si obiceiurile noastre prin diverse indeletniciri. Fie ca vorbim despre obiecte religioase, vase din lut, decoratiuni din lemn, obiecte din ceramica sau alte produse de artizanat, toate acestea sunt confectionate cu pasiune si lucrate manual. Asa cum se obisnuia odata, lumea participa la diverse targuri mestesugaresti. Acum, acestea au devenit mai mult locul de desfasurare al bisnitarilor, iar calitatea produselor este inlocuita de profit.
Zona Bucovinei a fost dintrodeauna incarcata cu traditie, in ciuda faptului ca mostenirea culturala a fost transformata de multe ori intr-un kitsch. Compromisurile pe care le vedem zilnic ar trebui sa fie diminuate, iar calatorii din acea zona ar trebui sa aiba parte de o viziune mai buna asupra artei mostenite din mosi stramosi. Cum in zilele noastre internetul ocupa primul loc in materie de dezvoltare si cunoastere, un website cu produse din artizanat romanesti este tocmai ceea ce trebuie ca zona Bucovinei sa fie cunoscuta pentru valoarea traditionala de care dispune.
Romanului neaos ii sta bine in straie populare, mesterului ii prieste cel mai bine intr-un mediu curat si valorificat prin targuri artizanale. Degeaba gasim pe toate drumurile produse fabricate de piata chinezeasca. Timpul ne-a aratat ca traditia noastra poate fi promovata si mentinuta acolo unde ii este locul. Nu trebuie sa descurajam mesterii populari prin cumpararea produselor din artizanat de la bisnitari. Cel mai bine ar fi sa stim cum sa readucem traditia la ea acasa.
Bucovina este o zona frumoasa a tarii noastre. La fel ca si celelalte zone, obiceiurile mostenite sunt inca mentinute, iar mesterii artizani nu au disparut. Acest lucru se poate vedea si pe acest website cu produse din artizanat romanesti de unde se pot achizitioana diverse obiecte confectionate de mesteri populari.
Romania este frumoasa, iar traditia de altadata nu trebuie uitata sau ingropata in asediul noilor metode de lucru. Nu trebuie niciodata sa uitam de unde provenim si cat de mut conteaza pentru noi pastrarea tezaurului tarii. Arta populara se poate transmite mai departe, noile generatii meritand sa stie si sa cultive in continuare traditia care ne reprezinta.


Share Button

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu