duminică, 28 februarie 2016

Primavara incepe cu un martisor


Luna martie aduce pe langa venirea primaverii si a temperaturilor mai ridicate in termometre, multa bataie de cap pentru barbati. Aste pentru ca ei se simt obligati in a darui martisoare si flori tuturor femeior apropiate din viata lor. Greu pentru ei, asa ar spune toti. Acum, nu trebuie investita o avere in aceste daruri simbolice, pentru ca asta si trebuie sa insemne martisorul. Nu un cadou scump, doar atentia conteaza.

Acum, ii cred si eu ca se enerveaza cand se apropie 1 si 8 martie, pentru ca toti comerciantii urca preturile martisoarelor si florilor catre extrem, doar cu gandul la profit. Toate targurile si tarabele de pe toate drumurile vor fi, de fapt, sunt deja pline de alb si rosu. Dar, oare stiu ei cu adevarat ce semnifica aceste doua culori, pe langa profitul la care viseaza cu totii in perioada aceasta?

Ei bine, istoria martisorului este veche, chiar daca in ultima perioada a devenit mai mult un kitsch pentru toti. Totodata, floarea-simbol pentru aceasta perioada este ghiocelul, nu trandafirii sau alte flori. Bine, acum doamnele si domnisoarele se vor revolta, insa eu tin cu bugetul barbatilor de data asta. Mie imi plac lalelele, insa nu ma supar daca primesc ghiocei de 1 martie sau 8 martie.
Acum, sa vorbim putin despre trecutul martisorului. “Obiceiul daruirii martisorului este mostenit de la daci si romani si isi are originea in credintele si practicile agrare. Martisor, numele popular al lunii martie,  este de origine latina – Martius. Dupa vechiul calendar roman, 1 martie era prima zi din an, in care se celebra Matronalia. In aceasta zi aveau  loc serbarile lui Marte – zeul fortelor naturii, al primaverii si agriculturii, ocrotitor al campului si turmelor. La vechii traci, aceleasi atribute le avea zeul Marsyas Silen, inventatorul fluierului, al carui cult este legat de glia materna si de vegetatie. Acestui zeu ii erau inchinate sarbatorile primaverii si ale fecunditatii naturii. Se pare ca sarbatoarea romana a matronaliilor s-a suprapus in spatiul romanesc peste echivalentul local al acesteia, Baba Dochia, personaj traditional care isi are originea in vechiul cult al Marii Mame”, potrivit wikipedia.
Contrar traditiei, zona Bucovinei sarbatoreste martisorul altfel. Acolo, barbatii sunt cei care primesc martisoare in aceasta perioada. Snurul alb si rosu inseamna  dragostea si puritatea, alaturi de care sunt legate simboluri ale norocului: trifoi cu partu foi, potcoava, cosar.
Bineinteles, istoria martisorului este mult mai lunga si are diverse forme. Insa, cea mai importanta este legata de venirea primaverii, iar fetele care primesc sau daruiesc martisoare, ele fiind definite ca puratatoare de dragoste.
Cu mare compasiune pentru barbati, pretul martisoarelor a crescut de la an la an. Iar femeile nu se mai multumesc doar cu ceva simplu, tocmai de aceea traditia s-a indepartat de la origini, din pacate. Cu toate astea, luna martisorului este una frumoasa, una plina de alb si rosu, adica de dragoste si sentimente pure.
O primavara frumoasa sa aveti.
Share Button

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu